Kada iznajmite vilu u Crnoj Gori i udobno se smjestite, na red dolazi i jedno od omiljenih pitanja “šta bi se ukusno moglo pojesti”. Dobra vijest jeste da Crna Gora ima bogatu i raznovrsnu gastronomsku ponudu, a loša vijest je, da ćete ukoliko odlučite isprobati sve naše specijalitete sigurno biti teži par kilograma po povratku sa odmora. No, nemojte dopustiti da vas kilogrami spriječe da uživate u najukusnijim jelima koja ste ikada probali. U ovom tekstu opisaćemo neka od njih, kako bismo bar malo približili ukuse koji će biti prava rapsodija za sva vaša čula.

Tradicija zvana kačamak
Kačamak je tradicionalno crnogorsko jelo za koje nije potrebno mnogo sastojaka, ali jeste vještine da se sve dobro umiješa i “utuče” kako bi se dobila prava tekstura. Crnogorci razlikuju kukuruzni i bijeli kačamak u zavisnosti od toga da li se koristi kukuruzno ili pšenično brašno. Umak se pravi od kajmaka i sira, na taj način dobijamo smočani kačamak koji se idealno slaže sa šoljom domaćeg kisjelog mlijeka. Kačamak nije obična hrana, on je simbol kulture i tradicije koja se prenosi s generacije na generaciju.

Starinsko jelo - cicvara
Cicvara je još jedno jelo iz crnogorske tradicije, a glavni sastojci koji se nalaze u ovom jelu su: mast, kajmak, sir i brašno. Ona važi za izuzetno kalorično jelo, a tradicionalno se priprema za Božićni ručak. U Crnoj Gori ona je postala simbol za porodična okupljanja, pa se okupljanje bilo kakvim povodom teško može zamisliti bez cicvare na trpezi.

Kraljica tradicije – jagnjetina ispod sača
Crnogorci su oduvijek važili za dobre i gostoljubive domaćine. Stoga ne čudi što se za posebne prilike servira jagnjetina ispod sača, koja se, kada to vremenske prilike dozvoljavaju priprema napolju. Jedinstven način pripreme koji podrazumijeva sporo pečenje, daje jagnjetini specifičan ukus, čineći je poslasticom za sve ljubitelje mesa. Sač predstavlja poseban poklopac napravljen od gvožđa ili čelika kojim se meso prekriva i na taj način ostaje unutra sočno, a spolja se formira hrskava korica.

Izdvojili smo tri jela koja su dio tradicije i koja se nalaze na trpezi svakog crnogorskog domaćinstva. Naravno da je ovo samo dio ukusnih jela koja ćete kod nas isprobati. Crna Gora je poznata i po njeguškoj pršuti koja se suši isključivo na bukovom drvetu, a služi se kao meze uz domaći sir i rakiju. Takođe, obavezno probajte priganice sa medom koje se najčešće služe za doručak. I neizostavno jelo koje definitivno morate probati jeste pita, koja se pravi od domaćih kora i različitih slatkih i slanih nadjeva.

Bogata crnogorska kuhinja će upotpuniti vaš luksuzni odmor u Crnoj Gori. Zato iznajmite luksuznu vilu u Crnoj Gori i uživajte u autentičnim jelima naše ukusne kuhinje.