Automatizovani sistem za registrovanje ulaska i izlaska putnika iz zemalja koje nisu članice EU zvanično bi trebao da krene 10. novembra ove godine. Sistem je sačinjen od dva dijela EES i ETIAS. EES je prvi dio koji će služiti da se prijavite za put i biće besplatan. To znači da će vam biti potrebni biometrijski podaci i važeća putna isprava za prijavu putem mobilne aplikacije ili odlaskom na vebsajt. Na ovaj način će se registrovati vaš ulazak i izlazak u EU. Osnovni biometrijski podaci koji će vam biti potrebni su:

• putni dokument (ime, prezime, datum rođenja itd),
• biometrijski podaci (otisci prsta, prepoznavanje lica),
• vrijeme ulaska i izlaska iz EU,
• eventualno – podaci o zabrani putovanja.

Prijave su obavezne prije svakog putovanja. Napominjemo da je ovo samo način za prijavljivanje putovanja koji ne dovodi do promjena u viznom režimu. Cilj uvođenja ovog sistema jeste efikasnija borba protiv ilegalnih migracija, bolja kontrola i ubrzavanje prolaza na granicama. Ovih dana često ćete čuti da tradicionalno pečatiranje pasoša odlazi u prošlost, jer se uvodi najsavremeniji digitalni sistem za upravljanje granicama. Ručno „udaranje“ pečata osim što oduzima dosta vremena, takođe, ne daje pouzdane podataka o prelasku granice, niti o prekoračenjima maksimalno dozvoljenog boravka. Novi sistem će olakšati putovanja državljanima zemalja trećeg svijeta i pomoći u suzbijanju i spriječavanju prekograničnog kriminala i terorizma.

Evropski sistem za informisanje i autorizaciju – ETIAS

Od ljeta 2025. godine Evropska unija ima u planu uvođenje novih procedura za strance koje će se sprovoditi kroz Evropski sistem za informisanje i autorizaciju – ETIAS. Ovaj sistem će se primjenjivati za putovanja u ukupno 30 zemalja, odnosno sve članice EU, osim Irske i Kipra, kao i za Norvešku, Island, Lihtenštajn i Švajcarsku. Propisi će se odnositi na više od 60 zemalja, čiji spisak možete naći putem sledećeg linka: https://travel-europe.europa.eu/etias/who-should-apply_en#applicant-countries

Osnovna razlika između EES i ETIAS-a jeste u tome što se za EES ne plaća nikakva naknada, dok se za ETIAS plaća taksa u iznosu od 7.00€. ETIAS je složeniji, jer predviđa izdavanje dozvola za putovanje i provjeru putnika i povezan je sa pasošem. Važi tri godine ili do trenutka isticanja pasoša. Zajedničko za oba sistema jeste da ne morate brinuti ako vam nije zabranjen ulazak u EU i ne bavite se kriminalnim radnjama.

Putovanja i dalje ostaju najljepša asocijacija na odmor. Zato istražite bogatu ponudu luksuznog smještaja, iznajmite luksuznu vilu u Crnoj Gori i krenite na putovanje već danas!